Számítógépes kutatásmódszertani eszközök
2021/2022

Kurzus megnevezése: Számítógépes kutatásmódszertani eszközök
A tantárgyelem kredit-értéke: 6
A teljesítési formája: vizsgadolgozat
A tantárgyelem óraszáma: 28 (heti 2 óra, 14 hét)
A tantárgyelemet meghirdető tanszék: Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet
Kurzus helye és időpontja: Kis Oktatási Épület, 22-es terem, péntek 10-12
A kurzus kontakt formában, a mindenkori járványügyi előírásokat követve indul.
A tantárgy felelőse és elérhetősége: Tolnai József PhD (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
Oktatók: Peták Ferenc PhD DSc, Tolnai József PhD

A kurzus célja
A kurzus elsődleges célja, hogy gyakorlati és elméleti számítógépes háttérismereteket adjon a doktorandusz hallgatóknak a mérési adatok keletkezésétől a közzétételéig tartó folyamathoz.
A kurzus a korszerű információtechnológiai eszközök használatának elsajátítását célozza meg, mely felkészíti a hallgatókat a hatékony kutatómunkára, az orvosbiológiai adatok feldolgozásra, a tudományos igényű ábrák, diagrammok létrehozására, a prezentációk elkészítésére és bemutatására, illetve az elektronikus dokumentumok (pl. publikáció, disszertáció) elkészítésére.
A kurzus célja továbbá, hogy betekintést nyújtson olyan új és egyre szélesebb körben alkalmazott orvosi technológiákba, mint a telemedicina rendszerek, illetve a 3D tervezés és nyomtatás orvosi alkalmazásai.

Tervezett tematika

Hét Tartalom
1. Általános információk, tematika, követelmények, CooSpace, eduID, Office 365, MS Teams, informatikai környezet. Mérési adatok számítógépes gyűjtésének, ábrázolásának és feldolgozásának alapfogalmai az élettudományokban.
2-6. Számítógépes adatfeldolgozási módszerek. Mérési adatok előkészítése, kiértékelésre: adatbeviteli lehetőségek, formulák és függvények használata, szűrés, rendezés, adatbázis lekérdezések, alapstatisztikai megoldások, részösszegképzés, kimutatások készítése.
7. 3D tervezés és nyomtatás orvostudományi alkalmazásai, bioprinting.
8-9. Tudományos adatközlés formái, alapfogalmai. Kiértékelt adatok prezentációja, grafikus szoftvercsomagok használata.
10-11. Tudományos prezentáció tartalmi és formai követelményei. Látvány, szerkezet, tartalom, és üzenet összefüggései.
12-13. Dokumentumok kezelése, diagrammok, ábrák, stílusok használata, tartalom- és ábrajegyzék készítése. Hivatkozások kezelése.
14. Információ- és irodalomkutatás, nemzetközi tudományos élettudományos adatbázisok használata. Tudományos közlemények kezelésének elektronikus rendszerei. Referencia manager. Elektronikus kérdőívek.

Évközi tanulmányi követelmények
− aktív részvétel a szemináriumokon
− az írásbeli munkák és a vizsgadolgozat önálló elkészítése, és határidőre történő beküldése

A megszerzett tudás és kompetenciák ellenőrzése és értékelése
A félév teljesítményét 1-5-ig gyakorlati jeggyel minősítjük. Az ötfokozatú gyakorlati jegy értéke az órai munka, a félévközi és a félév végén beadott feladatok eredményétől függően alakul.

A hallgatók felkészüléséhez felhasználható szakirodalom (jegyzet, tankönyv, egyéb források és segédanyagok
− A kurzus egészét tematikailag átfogó és korszerű irodalom nem áll rendelkezésre, az egyes résztémák vonatkozásában ajánlható szakkönyvek pedig meghaladják a kurzus szintjét. A szakkönyvek hozzáférhetősége is időről időre változik.
− Ezen kívül az egyes szoftverek részletes elektronikus anyaggal, „help”-el rendelkeznek, melyek segítik a rendszerek működését megérteni. 

Ajánlott irodalom
− Saját készítésű, órán kiosztott oktatási segédletek.
− Saját fejlesztésű e-lerning tananyagok.