Informatikai alapismeretek

ÁOK, 2015/2016
I. évfolyam 2. félév

Kreditérték: 3 kreditpont
Előadás: heti 1 óra (Kurzus kódja: AOK-K081)
   Vizsgaforma: gyakorlati jegy (5 fokozatú)
Gyakorlat: heti 2 óra (Kurzus kódja: AOK-K082)
   Vizsgaforma: aláírás
Tárgyfelvétel előfeltétele: nincs

Tematika (előadások és a hozzá kapcsolódó gyakorlatok, szemináriumok)

Oktatási hét Előadás (1 óra) Gyakorlat/Szeminárium (2 óra)
1. hét Miért tanulunk, tanítunk orvosi informatikát? Prezentációkészítés az „Informatika szerepe az egészségügyben” témakörből.
2. hét A hardverek fejlődése. A mechanikus számítógépektől a szuperszámítógépekig. Egészségügyi adatok vizsgálata (adatbevitel, adatok manipulációja).
3. hét Hálózatok, Internet és adatvédelem. Egészségügyi adatok kiértékelése (számítások, függvények, részösszegek, gyakoriságok).
4. hét Apple elképzelések a Telemedicina alkalmazások területén. Egészségügyi adatok kiértékelése (kimutatások).
5. hét Szoftverek. Operációs rendszerek, vírusok. Egészségügyi adatok prezentációja (diagramok, grafikonok, képek).
6. hét Multimédiás prezentációkészítés. Egészségügyi adatok kiértékelése és prezentációja.
7. hét Telemedicina hazai megvalósításai, kutatási projektek bemutatása. 1. ZH
8. hét Virtuális valóság és alkalmazásai Egészségügyi információ keresése a felszíni weben; egészségügyi adatbázisok adatainak vizsgálata.
9-10. hét Internet: böngészők, keresők, metaadatok, webes dokumentumok, web 2.0 Nagy terjedelmű dokumentumok formázása, sablonok, stílusok.
Komplett dokumentumkészítés a kiértékelés, az információ-gyűjtés és manipuláció eredményeiből.
11. hét Adat és információ az egészségügyben. Orvosi digitális képek. Bemutató készítés az előző óra témájából. Elemi képfeldolgozás.
12. hét Képfeldolgozás. Integrált kórházi információs rendszerek (Szabványok, HL7). Orvosi digitális képhálózatok (PACS, DICOM). 2. ZH
13. hét Telemedicina nemzetközi és hazai gyakorlata. MedSol bemutató, javító ZH

Tantárgyi követelmény:
Az „Informatikai alapismeretek” kurzus elsajátításának a célja, hogy szélesítse a hallgatóság látókörét, bemutassa az egészségügyi informatika eddigi eredményeit és fejlődési tendenciáit. A gyakorlatban hasznosítható számítástechnikai alapműveltséget nyújtson a hallgatóknak tanulmányaik elvégzéséhez, felkészítse őket a hatékony tanuláshoz szükséges korszerű információtechnológia felhasználására, azon informatikai alapismereteknek és gyakorlati technikáknak az elsajátítására, amelyek egyrészt a dokumentációs, prezentációs és adatmanipulációs tevékenységet segítik, másrészt a számítógépes kommunikáció különböző területein szükségesek.

 Az előadások átfogják az informatika alapfogalmait, a számítógép architektúrájának alapvető összetevőit, az operációs rendszer fogalmát, tipikus felépítését és funkcióit, a számítógép-hálózatok elveit és használati ismereteit, az adatok archiválása és adatbiztonság kérdéskörét. Ismertetésre kerül az elektronikus dokumentumok felépítése, a szöveges, táblázatos, grafikus és egyéb dokumentum-komponensek sajátosságai és összekapcsolódásuk. Az előadások foglalkoznak az internet nyújtotta lehetőségekkel, adatbázisok tulajdonságaival, a jelentős orvosi-biológiai és szakirodalomi adatbázisokkal, a telemedicina adta lehetőségekkel, az orvosi digitális képek, képfeldolgozás alapjaival, az integrált kórházi információs rendszerek és képhálózatok működési elveivel.

A gyakorlati foglalkozások célja a számítógépes kommunikáció eszközeinek, az orvos-biológiai adatok kiértékelésének és az elektronikus dokumentum-készítés módszereinek az elsajátítása, egyéni feladatok megoldása során. A gyakorlatok háttérismereteket nyújtanak a mérési adatok keletkezésétől és értelmezésétől, a tároláson, kiértékelésen, prezentáláson keresztül az eredmények közzétételéig tartó folyamatról. A gyakorlatok max. 18 fős számítógépes termekben kerülnek megtartásra.

Számonkérés módja:
a./ Évközi demonstrációk: A félév során két zárthelyi dolgozatot kell a hallgatóknak megírni, amelyek elméleteti kerdéseket és gyakorlati feladatokat foglalnak magukban.
b./ A félév aláírásának feltétele: Gyakorlatokon való részvétel és a két zárthelyi dolgozat legalább elégséges szintű megírása.