Az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet kapcsolódása a lézeres nukleáris fizikai kutatásokhoz

A magfúzió vizsgálatának egyik fő célja a csillagok energiatermeléséhez hasonló magreakciók Földön történő megvalósítása és energiatermelésre való hasznosítása. Az USA Lawrence Livermore National Laboratory, National Ignition Facility berendezésében december 5-én sikeres lézeres inerciális fúziós kísérletet hajtottak végre. Az eredmény lényege az, hogy megtörtént az úgynevezett breakeven, ami azt jelenti, hogy az extrém nagy nyomású és magas hőmérsékletű plazmában lejátszódó magfúziós folyamatokkal nagyobb energiamennyiséget tudtak termelni, mint a gerjesztésre felhasznált lézerfény energiája.

A fúziós kutatásokhoz munkatársunk Dr. Tóth Zsolt tudományos főmunkatárs kísérletei is kapcsolódnak. Ezért vállalkozott arra, hogy az SZTE Fizikai Intézet, Nagy Intenzitású Lézer Laboratórium (HILL) kutatójaként részt vegyen Prof. Dr. Szatmári Sándor egyetemi tanár és Prof. Dr. Földes István címzetes egyetemi tanár mellett az amerikai kísérlet nagyközönség számára is közérthető megismertetésében.

A Délmagyarország napilapban megjelent cikkben a magfúziós kutatások jelentőségéről értesülhettek az olvasók, az SZTE híreiben a HILL laboratórium lézeres magfúzióhoz kapcsolódó kutatási irányairól tájékoztatták az érdeklődőket.

HILL

A Nagyintenzitású Lézer Laboratórium (HILL) a 600 fs impulzushosszúságú KrF excimer lézerrel és a targetkamrákkal.