Open access publikációESP logo

 

A Nanobionika csoport publikációja 2021-ben jelent meg a Photochemical & Photobiological Sciences tudományos folyóiratban, amely az Európai Fotobiológiai Társaság (ESP) és az Európai Fotokémiai Társulat (EPA) hivatalos lapja lapja (https://www.photobiology.eu/), a Springer Nature Group tagja.

A közleményt most beválasztották az „open access” elérhető publikációk közé.

A porózus szilícium nem csak a már a szilíciumtól megszokott félvezető tulajdonsága miatt fontos, hanem a különleges szerkezetéből következő kiváló fotonikai, optoelektronikai tulajdonságai miatt is. Egyik különleges formája az a szerkezet, amikor szilícium felületén nagyon szabályosan rendezett oszlopszerű (ún. pillar) szerkezet adja a porozitást. Megmutattuk, hogy a fotoszintetikus reakciócentrum fehérje ilyen szerkezethez rögzíthető, és a benne keletkező fényindukált töltéspár a szilícium félvezető/fotonikai/optoelektronikai tulajdonságaival kapcsolatban van.

Kata Hajdu, R. Fabiola Balderas-Valadez, Alessandro Carlino, Vivechana Agarwal, László Nagy (2021)
Porous silicon pillar structures/photosynthetic reaction centre protein hybrid for bioelectronic applications, DOI: 10.1007/s43630-021-00121-y

 ESP text