Intézetünk a 2019-es Kutatók Éjszakáján

Az idei évben is megrendezésre került a Kutatók Éjszakája rendezvény 2019. szeptember 27-én este. Intézetünk két munkatársa az SZTE TTIK Fizika Intézetének Fény-anyag Kölcsönhatás Laboratóriumával együttműködésben mutatott be az intézetünkben - az oktatási munka mellett - zajló kutatások közül kettőt. A bemutatókat helyileg a Dóm tér 9. alatt található magas földszint folyosóján lehetett megtekinteni.

Dr. Zölei-Szénási Dániel Kondász Bencével tartott közös bemutatót a felszínközeli rétegek vérellátásával kapcsolatban. Először ismertették a lézeres szórási interferencia kontrasztelemzés alapjait, előnyeit, valamint a bemutatott mérőrendszer tulajdonságait és világrekord pontosságát. Ezt követően a látogatók alávethették ujjaikat egy okklúzió-reperfúzió stimulusnak, mely során megtudhatták, hogy egészséges-e ujjuk vérellátása.

Zölei-Szénási Ráhel az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet kardiopulmonális csoportjának egyik aktuális kutatási irányával kapcsolatban ismertette a kilégzési széndioxid görbék történetét, jelentőségét és jellemzőit. A látogatók megmérhették saját kilégzési görbéjüket, melyek több esetben okoztak meglepetést a látogatóknak. A jelenleg folyó kutatások fő célja, hogy a műtétek során lélegeztetett betegek légzésének inhomogenitásáról a kilégzési széndioxidgörbék alapján visszajelzést kapjanak az aneszteziológusok. Ez nagyban segítené a lélegeztetés hatékonyságát.

 

Az előadások a Kutatók Éjszakája hivatalos honlapján:

 

Fotókat készítette: Griechisch Erika