Matematikával a járványok ellen

Röst Gergely

Pestis, feketehimlő, AIDS, kolera, lepra, spanyolnátha, malária - a fertőző betegségek végigkísérik az emberiség történetét. Matematikai modellek segíthetnek a járványok terjedésének előrejelzésében, oltási és egyéb megelőzési stratégiák kidolgozásában.
Hányan fognak összesen megbetegedni egy járvány során és mennyi orvosságra lesz szükségünk? Hányan lesznek betegek egyszerre, amikor a járvány eléri a csúcspontját, lesz-e elegendő kórházi kapacitás? A szúnyogokat irtsuk vagy inkább orvosságot vegyünk, ha a maláriát szeretnénk megfékezni? Hogyan sikerült felszámolni a himlőt? Miért sikeresek a vakcinációs programok, mikor a gyakorlatban nem lehet mindenkit beoltani és az oltások sem 100%-os hatékonyságúak? Hány embert kell beoltani, hogy elkerüljük a járványt? Kiket érdemes beoltani, ha nincs elég oltóanyag? Miért ér véget hirtelen egy influenzajárvány az iskolában, amikor még olyan sok gyerek megbetegedhetne?
Az előadásban bemutatjuk, hogyan lehet ilyen kérdéseket megválaszolni a matematika segítségével, sőt, néhányat meg is válaszolunk.

Az előadás helye, ideje:

Szabadegyetem – Szeged
2010. November 17., szerda 18:00
JATIK kongresszusi terem