Beszámoló a Charité – Universitätsmedizin 20. konferenciájáról

20th European Student’s Conference
4th-7th October 2009.
Charité – Universitätsmedizin, Berlin, Germany


A European Student’s Conference (ESC) az elmúlt 20 év mindegyikében megrendezett egyik legnagyobb nemzetközi konferencia, mely a világ minden pontjáról gyűjt egybe orvostudományokkal foglalkozó diákokat, PhD hallgatókat és fiatal végzett orvosokat.
Első megrendezése 1989-ben történt, azzal a céllal, hogy összegyűjtse az orvosi kutatásokban érdekelt fiatalokat. Az elmúlt években így az egyik legszínvonalasabb konferenciává nőtte ki magát. Évente közel 40 országból érkeznek fiatal hallgatók, hogy közel 300 előadást tartsanak az orvostudomány minden területét érintve.

A 20th ESC a szokásoknak megfelelően a berlini Charité Orvostudományi Egyetemén került megrendezésre. Idei jelszavának (look beyond) megfelelően az újítások bemutatását tartotta szem előtt, így a résztvevők is legaktuálisabb kutatásaik eredményét prezentálhatták.
A konferencián közel 600 hallgató és fiatal diplomás vett részt és rajtuk kívül számos neves kutató előadása volt hallható. Az elhangzó előadások között szerepelt (a teljesség igénye nélkül):
 - Prof. Walter Siegenthaler, MD, mult. Hon. D.Sc.: “The change of medicine and society in the last 65 years”
 - Prof. S.H.E. Kaufmann, MD, mult. Hon. D.Sc.: “Emerging and Re-emerging Plagues: A Global Perspective”
 - Prof. Roland Hetzer, MD, mult. Hon. D.Sc.: “Innovations in modern heart surgery”
 - Prof. Isabella Heuser, MD: “Doping of the mind”
 - Prof. P. Vajkoczy, MD: “Neurosurgical Live Operation”
 - Prof. Pierre Corvol, MD: „Deciphering the vascular tree“

Az előadások mellett naponta több meghirdetett workshop közül lehetett választani az érdeklődésnek megfelelően.

A résztvevők 300 előadást és 250 posztert mutattak be. A prezentációkat és a posztereket is egy-egy három tagból álló zsűri értékelte, és az egyes szekciókból kiválasztotta a legjobb bemutatókat. Az így jutalmazott előadások a konferencia negyedik napján újra bemutatásra kerültek a megrendezett győztes szekciókban, és értékes pénznyeremények, valamint egy egyéves ösztöndíj került kiosztásra. A legjobb posztereket könyvjutalommal díjazták.

Az idén ketten is előadást tarthattunk:
 - „Characterization of pituitary adenylyl cyclase activating polypeptide (PACAP)- and vasoactive intestinal peptide (VIP)-induced pial arteriolar dilation in piglet” (Deák Ildikó)
 - „Hydrogen-ventilation decreases functional and morphologycal damage of the neurovascular unit caused by asphyxia/reventilation in newborn” (Oláh Orsolya)
címmel.
Az előadások egyike szekciógyőztesként részt vehetett az ösztöndíjért folyó megmérettetésben, ahol második helyezett lett (Hydrogen-ventilation decreases functional and morphologycal damage of the neurovascular unit caused by asphyxia/reventilation in newborn [Oláh Orsolya]).
Mindezen előadások mellett számos kitüntetett poszter és előadás szolgált bizonyítékul arra, hogy a magyarországi diákoknak helye van a nemzetközi fiatal kutatók között.

Szeged, 2009. október 19.
Deák Ildikó és Oláh Orsolya