Informatika
2018/2019, I. félév

I. évfolyam

Kreditérték: 2 kreditpont
Előadás: nincs
Gyakorlat: heti 2 óra
Kurzus kódja: GYTK031
Vizsgaforma: gyakorlati jegy
Tárgyfelvétel előfeltétele: nincs

Tantárgyi követelmény
Az „Informatika” kurzus elsajátításának a célja, hogy a gyakorlatban hasznosítható számítástechnikai alapműveltséget nyújtson a hallgatóknak tanulmányaik elvégzéséhez, felkészítse őket a hatékony tanuláshoz szükséges korszerű információtechnológia felhasználására, azon informatikai alapismereteknek és gyakorlati technikáknak az elsajátítására, amelyek egyrészt a dokumentációs, prezentációs és adatmanipulációs tevékenységet segítik, másrészt a számítógépes kommunikáció különböző területein szükségesek. A gyakorlatok háttérismereteket nyújtanak a mérési adatok keletkezésétől és értelmezésétől, a tároláson, kiértékelésen, prezentáláson keresztül az eredmények közzétételéig tartó folyamatról.

Felhasznált informatikai eszközök
  - Windows 10, Microsoft Office 2016, Prezi
  - Internetes egészségügyi adatbázisok
  - Informatikai ismeretforrások

Gyakorlati tematika (2 óra/hét)

1. Informatikai környezet (operációs rendszer, belépés, jogosultságok), tematika, kurzus követelmények, Coospace használata
2. Adatok létrehozása táblázatkezelőben (felhasználói interfész, import, adatérvényesítés, automatikus kitöltések)
3. Adatkezelés (hivatkozások rendszere, adattípusok, függvények, matematikai problémák megoldása Excelben)
4. Egészségügyi adatok kiértékelése (számítások, feltételes függvények, szöveges adatok kezelése, vízszintes és függőleges keresések)
5. Egészségügyi adatok kiértékelése (alapstatisztikai megoldások, származtatott adatok).
6. Egészségügyi adatok kiértékelése és prezentációja (diagrammok, kimutatások létrehozása és kezelése, lineáris regresszió)
7. ( 1. ZH )
8. Egészségügyi információ keresése a felszíni weben; egészségügyi adatbázisok adatainak vizsgálata
9. Egészségügyi adatok prezentációja, PowerPoint
10. Felhők, felhőalkalmazások, Prezi
11. Nagy terjedelmű dokumentumok formázása (sablonok, stílusok használata)
12. Haladó dokumentumszerkesztés (tartalom- és ábrajegyzék, képaláírások, élőfej és élőláb beállítások, hivatkozások, kereszthivatkozások, irodalomjegyzék)
13. ( 2. ZH )
14. Összefoglalás, konklúzió, gyakorlati jegyek, javító ZH

Számonkérés módja
a./ Évközi demonstrációk: A félév során két zárthelyi dolgozatot kell a hallgatóknak megírni, amelyek gyakorlati feladatokat foglalnak magukban. Mind a két zh esetében maximálisan 100 pont szerezhető. Az így megszerezhető maximális 200 ponthoz további 10 bónusz pont szerezhető a gyakorlatokon kiadott otthoni feladatok benyújtásával.

b./ A félév aláírásának feltétele: Gyakorlatokon való részvétel és a két zárthelyi dolgozat legalább elégséges szintű megírása.