Kutatók éjszakája 2015
az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetben

Tervezett Program (2015.09.25)

17:00-tól turnusokban - Sokszínű vérmérséklet (regisztrációköteles!)
A stroke nem játék – ezt mi is tudjuk: az agyi vérátáramlás szabályozásának megismerése alapvető fontosságú a stroke helyes kezeléséhez és a betegek minél teljesebb felépüléséhez. Éppen ezért megnyitjuk agykutató laboratóriumaink ajtajait a kedves Érdeklődők előtt, és bemutatjuk, milyen módszerek segítségével térképezzük fel az agykéreg vérellátását és az agyi érkatasztrófák hatásait. Aggodalomra természetesen semmi ok: vér nem fog folyni!

17:00 - MindenTÜDŐS Egyeteme – a légzés mérése
Az előadás bevezeti a hallgatóságot a tüdő működésébe és a légzéssel kapcsolatos érdekességek világába. A program ismerteti a tüdő funkcióját és szemlélteti a gázcsere folyamatát. Helyszíni mérésekkel bemutatja a légzési térfogat változásait és a kilégzett levegő összetételét.

17:50 - Optikai eljárások az agyi vérkeringés vizsgálatában
Az agy optimális működését az agy folyamatos vérellátása teszi lehetővé. Kutatócsoportjaink többféle optikai módszert is fejlesztenek és alkalmaznak az agy vérellátásának vizsgálatára, melyek segítségével olyan folyamatokat tárnak fel, melyek alapvető fontosságúak lehetnek az agyérbetegségek kialakulásának megértésében. Előadásunk e módszerekbe és a velük elért eredményekbe vezeti be a hallgatóságot.

18:40 - Jelek és jelrendszerek frekvenciatartománybeli analízise
A valóság leírására használt jeleket általában mind időfüggvényekként, mind a különböző frekvenciájú periodikus összetevőket tükröző ún. spektrumként is ábrázolhatjuk. A frekvenciatartománybeli elemzés eszköztára ugyanolyan fontos előföltétele a modern digitális technikának, mint a félvezető eszközök. Előadásunkban bemutatjuk a frekvenciafüggő leírás történetét, főbb eszközeit és alkalmazásait a hővezetés leírásától a kép- és hangállományok tömörítésén és földolgozásán keresztül az agyi elektromos aktivitás frekvenciasávok szerinti elemzéséig.

19:15 - Zűrös szívügyek
Napjainkban egyre többeket érintenek a szívritmuszavarok, ezek közül is a leggyakoribb a pitvarfibrilláció. Számos elmélettel próbálták már leírni ennek keletkezését és fennmaradását, de ez idáig egyik elméletet sem sikerült teljes mértékben kísérletileg alátámasztani. Ebben a rövid előadásban szeretnénk egy kis betekintést nyújtani abba, hogy hogyan is tudja az informatika-, a természet- és az orvostudomány összekapcsolódása előrevinni mind a klinikai kutatásokat, mind – végeredményben – a betegellátást.

19:40 - Mekkora esélyt adjunk a véletlennek?
Mikor beszélünk véletlenről? Mi a valószínűség? Hogyan számolható ki az ötöslottón a nyerési esélyünk? Mivel foglalkozik a matematika statisztika? Hogyan tudunk jó becsléseket készíteni? Hogyan vizsgálhatjuk, hogy csalnak-e a lottón? Miért nélkülözhetetlenül fontos a matematikai statisztika az orvosi kutatásokban? Ezekre a kérdésekre keressük a választ egy könnyedebb matematikai előadásban!
Elsősorban 14-16 évesnél idősebb korosztálynak ajánljuk.

20:15 - Írásszakértői vizsgálatok a XXI. században
Napjainkban a papír mellett egyre többször fordul elő, hogy speciális tollal digitalizáló táblára vagy okos-eszközre írunk. Gondoljunk csak arra, amikor a futár egy kézi számítógépen aláírással igazoltatja velünk az átvételt. Mivel évszázadokon keresztül kézzel, papírra írtunk, az írásszakértők vizsgálati módszerei főleg ilyen jellegű írásminták vizsgálatára alkalmasak. Az elektronikusan rögzített aláírások vizsgálata viszont másfajta megközelítést és eszköztárat igényel, mint a hagyományos mikroszkópikus vizsgálat. Az előadás áttekinti a kézírásvizsgálat és aláírásfelismerés szerepét, főbb lépéseit és legújabb módszereit.

SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet, 6720 Szeged, Korányi fasor 9.
Regisztráció: http://www. kutatokejszakaja.hu/2015/

 kutatók éjszakája